EN/DE/FR УКР/РУС KONTAKT
tik tok

Kradzież płacy jako model biznesowy? Interwencje IP ws. imigrantów i imigrantek

Wśród osób zgłaszających się, do naszego związku, coraz więcej jest pracowników i pracownic z innych krajów. Najczęściej zgłaszanym problemem jest niepłacenie za pracę i obciążanie pracowników i pracownic kosztami ponoszonymi przez pracodawcę lub pośrednika. Poniżej omawiamy przypadki, w sprawie których interweniowaliśmy w ostatnich miesiącach. Należy podkreślić, że jest to zaledwie wierzchołek góry lodowej wyzysku, z jakim stykają się osoby przyjeżdżające do Polski w poszukiwaniu lepszego życia.

Czytaj dalej...

Biuletyn Inicjatywa Pracownicza nr 49

W numerze:

KOMENTARZ REDAKCJI:
– 100. rocznica odzyskania niepodległości Polski - czego nie dowiemy się na oficjalnych akademiach?


Z ŻYCIA ZWIĄZKU:
– Wieści z komisji IP w Danfoss Poland Sp. z o.o.
– Protest pracowników niemedycznych: wyższych płac i szacunku!
– Dziennikarki i dziennikarze na równych zasadach - nowa komisja IP
– Firmę tworzą WSZYSCY pracownicy - OZZ IP w Energa Serwis Sp. z o.o.
– Amazon: bunt na shipie. Regulamin był tylko iskrą zapalną
– Gastronomia: oszukani pracownicy walczą o zaległe wynagrodzenia
– Amazon: ciężka praca nie popłaca

ZE ŚWIATA PRACY:
– Praca na fermach zwierząt futerkowych
– Niesprawiedliwa transformacja. Ekologia kontra górnictwo.
– Nie wyobrażam sobie walki o prawa pracownicze bez walki o prawa osób LGBTQ
– Inicjatywa Pracownicza na Uniwersytecie Warszawskim a nowa ustawa o szkolnictwie wyższym

DYSKUSJA PROGRAMOWA:
– Komisja kodyfikacyjna i prawo do strajku

PRAWO:
– Ustawa o związkach zawodowych - najważniejsze zmiany wchodzące w życie od 1.01.2019 r.
– Sąd przyznał rację związkowcowi z Volkswagena

KULTURA:
– II Anarchistyczny Festiwal Filmowy

ZAGRANICA:
– Parma: Kongres założycielski International Confederation of Labour (ICL-CIT)

Czytaj dalej...

Protest przed restauracją "Kuchnia Wandy" - dość wyzysku w gastronomii!

Domagamy się spłaty zaległych wynagrodzeń! Dość łamania praw pracowniczych w gastronomii!

W dn. 29 sierpnia o godz. 11 w Poznaniu przy ul. Święty Marcin 76 odbędzie się protest przeciwko szefowi restauracji „Kuchnia Wandy” w Poznaniu oraz „Sugomi Sushi” w Kamionkach, którego byli pracownicy i pracownice oskarżają o niewypłacenie zaległych pensji, niezawieranie umów na piśmie, niepłacenie wynagrodzeń na czas oraz zastraszanie.

Czytaj dalej...

Berlin: powstał związek kurierów i kurierek rowerowych

Do naszej siostrzanej organizacji związkowej z Niemiec – FAU (Unii Wolnych Pracowników i Pracownic) dołączyli ostatnio pracownice i pracownice firm kurierskich. Zakres usług tych firm związany jest głównie z dostarczaniem zamówień restauracyjnych do domów klientów. Nie jest to pierwszy przypadek, gdy kurierki i kurierzy rowerowi organizują się w związkach zawodowych, ale nie jest to branża kojarzona z tradycyjnymi związkami zawodowymi. Jest to spowodowane  niestabilnymi warunkami zatrudnienia, wykorzystaniem umów śmieciowych oraz rekrutowaniem pracowników spośród osób młodych, studentów i studentek, imigrantów i imigrantek. Do tego śmieciowe warunki pracy próbuje się pudrować nimbem tzw. „wolnego strzelca-freelancera”.

Czytaj dalej...

Nie warto być łamistrajkiem dla Starbucksa!

Kierownictwo firmy Starbucks zachęca pracowników i pracownice polskich kawiarni do pełnienia roli łamistrajków. Największa na świecie sieć kawiarni rekrutuje obecnie osoby chcące „pracować z niemieckimi partnerami” w Berlinie i w Zagłebiu Ruhry w związku z trwającymi strajkami sektora gastronomicznego. Celem jest złamanie protestów związku zawodowego NGG walczącego od października 2016 r. o podwyżki wynagrodzeń. Chociaż oferta Starbucksa może brzmieć zachęcająco w porównaniu z polskimi stawkami wynagrodzeń, w dłuższej perspektywie klęska strajku w Niemczech odbije się niekorzystnie na warunkach pracy wszystkich pracowników i pracownic sieci.

Czytaj dalej...

Appeal for the support of the people fired for the strike in Krowarzywa

On the 20th of June of this year, a protest began in the Krowarzywa restaurant in Warsaw. Workers employed in the restaurants on Hoża and Marszałkowska streets opposed the anti-worker policy of the owners; ungrounded firings, illegal employment without any contract, unequal treatment in terms of pay, being overloaded with work. The situation had been strained for several months. With the increase in the restaurant's popularity, and, in turn, the profits, the owners extended the premises. This caused an even higher overload without an increase in wages.

Czytaj dalej...

Apel o darowizny na cele statutowe

20 czerwca br. rozpoczął się protest w warszawskiej restauracji Krowarzywa. Pracownicy/pracownice zatrudnieni przy ulicy Hożej i Marszałkowskiej sprzeciwili się antypracowniczej polityce właścicieli: bezpodstawnym zwolnieniom, zatrudnieniu na czarno, nierównemu traktowaniu w zakresie płac, przeciążeniu licznymi obowiązkami. Sytuacja była napięta od kilku miesięcy. Wraz ze wzrostem popularności miejsca a co za tym idzie zysków, właściciele przekształcili lokal na większy. Spowodowało to jeszcze większe obciążenie pracą przy braku wzrostu wynagrodzeń. Wraz z rozwojem firmy, właściciele chcieli "usprawnić" działanie lokalu. Zwiastunem tych zmian było zatrudnienie nowego menadżera i zwiększenie kontroli nad załogą poprzez monitoring. Wraz z nowym menadżerem nad lokalem zawisło widmo zwolnień – z tego względu pracownicy i pracownice postanowiły zrzeszyć się w Inicjatywie Pracowniczej. Spotkanie założycielskie odbyło się w nocy 18 czerwca. W niedzielę 19 czerwca doszło do pierwszego zwolnienia. W poniedziałek załoga postawiła właścicielom ultimatum – albo przywrócą do pracy zwolnioną osobę, usystematyzują zasady wynagradzania, zlikwidują kamery oraz zatrudnią całą załogę w oparciu o umowy o pracę, albo załoga przestaje pracować. Szefowie nie zgodzili się na żądania, więc pracownicy rozpoczęli strajk.

Pracodawca w najbardziej bezwzględny sposób stłumił opór pracowników – zastosował lokaut i zwolnił kilkanaście strajkujących osób. Byli pracownicy Krowarzyw zostali bez dochodu, potrzebują wsparcia materialnego. Z tego względu apelujemy o darowizny na konto główne Inicjatywy Pracowniczej, na cele statutowe. Wszystkie opisane darowizny zostaną przekazane na fundusz strajkowy. Naszą największą bronią jest to, że działamy wspólnie, walczymy wspólnie, wspieramy się bez względu na to czy kogoś znamy personalnie czy nie. Pomoc wzajemna jest podstawą solidarności pracowniczej. Wspomóżmy więc naszych kolegów i koleżanki z Międzyzakładowej Komisji Pracujących w Gastronomii w tym trudnym momencie.

Więcej informacji można znależć w oświadczeniach komisji i na jej profilu facebookowym: https://www.facebook.com/ozzipgastro/

Adres i nr konta do przelewu:

Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza

ul. Kościelna 4, 60-538 Poznań

nr konta: 88 2130 0004 2001 0577 6570 0001

nr IBAN banku: VOWAPLP1

nr SWIFT: PL88 2130 0004 2001 0577 6570 0001

Przykładowy tytuł przelewu: Darowizna na cele statutowe, Krowarzywa

Czytaj dalej...

Strajk w Krowarzywie to początek zmian w całej gastronomii!

We wtorek 21 czerwca zakończyły się fiaskiem negocjacje pomiędzy właścicielami restauracji „Krowarzywa” a Międzyzakładową Komisją Pracujących w Gastronomii OZZ Inicjatywa Pracownicza. Osoby zrzeszone w Komisji cały czas deklarują, że są gotowe do powrotu do pracy i negocjowania z pracodawcą warunków zatrudnienia, ale tylko jeśli będą mogli wrócić wszyscy. Do tej pory nie doczekaliśmy się ze strony pracodawcy żadnej odpowiedzi na te deklaracje.

Czytaj dalej...

[Aktualizacja] Oświadczenie Komisji Pracujących w Gastronomii po dzisiejszych (21.06) negocjacjach

Z przykrością jesteśmy zmuszeni poinformować, że dzisiejsze rozmowy z pracodawcą zakończyły się fiaskiem. Jest nam z tego powodu niezmiernie smutno. W „Krowarzywa” pracowaliśmy wszyscy bardzo długo, niektórzy ponad trzy lata. Włożyliśmy w ten lokal dużo naszego czasu, energii i serca, tworząc to miejsce i wypracowując know-how firmy.

Czytaj dalej...
Subskrybuj to źródło RSS

OZZ Inicjatywa Pracownicza
Komisja Krajowa

ul. Kościelna 4/1a, 60-538 Poznań
514-252-205
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
REGON: 634611023
NIP: 779-22-38-665

Przystąp do związku

Czy związki zawodowe kojarzą ci się tylko z wielkimi, biurokratycznymi centralami i „etatowymi działaczami”, którzy wchodzą w układy z pracodawcami oraz elitami politycznymi? Nie musi tak być! OZZIP jest związkiem zawodowym, który powstał, aby stworzyć inny model działalności związkowej.

tel. kontaktowy: 514-252-205
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kontakt dla prasy

tel. kontaktowy: 501 303 351
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

In english

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.